In een oude akte staat het al : “apud Vesme”, nabij Vessem zouden wij zeggen. In 1292 wordt het nog eens nadrukkelijk in een oorkonde genoemd. Het is echter zeker, dat er al in de 11de eeuw boerderijen bij de kerk lagen. Vessem moet dus al minstens 900 jaar oud zijn. Toch weten we niet precies waar de naam vandaan komt of wat die precies betekent. Wat wel zeker is: het dorp ligt nog steeds te midden van een uitgestrekt plattelandsgebied met bos en heide in de directe omgeving. Een uniek stukje in het groen.
De eerste vermelding van Vessem is uit 1292. Toen verleende hertog Jan I van Brabant gemeenterechten aan de inwoners van Vessem en Wintelre. Opgravingen aan het Kerkplein toonden aan dat er in de 11e eeuw al boerderijen om de kerk gegroepeerd lagen. Geleidelijk aan ontstonden er, ten gevolge van ontginningen, ten noorden van het dorp nieuwe buurtschappen. Het oudste nog bestaande gebouw is de kerktoren, die uit de 15e eeuw stamt. De boerderij Maaskant 5 is de oudste nog bestaande boerderij.
In 1815 werd de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel gevormd, waarvan Vessem het centrum werd. Ook de notabelen zoals de dokter kwamen in Vessem wonen. De katholieken bouwden in 1850 een pastorie en in 1882 een nieuwe kerk, terwijl in 1898 een nieuw gemeentehuis werd gebouwd. De windmolen, door brand verwoest, werd herbouwd in 1893. Van belang is waarnemend burgemeester Jan Smulders geweest, die van 1942-1944 waarnemend burgemeester van Vessem is geweest, maar weigerde om zich door de bezetter de wet te laten voorschrijven. Hij kwam om in een vernietigingskamp van de nazi’s, terwijl Vessem al bevrijd was.
In 1985 werd een nieuw gemeentehuis geopend, wat echter niet lang dienst heeft gedaan omdat de gemeente in 1997 bij Eersel werd gevoegd.